010 -199 21 29 info@webb365.se

WordPress Manual - Etiketter

Det kan löna sig att ha en struktur i åtanke när man skapar en webbplats. Eller om man redan har den igång kan man alltid se igenom den och bestämma hur man ska gå vidare. En viktig del av en väl strukturerad WordPress sajt är etiketter, eller tags som de kallas på engelska. Vanligtvis delar man in all information i kategorier, det är ungefär som kapitlen i en bok. Men sedan har man alla underrubriker, de som specificerar vad som finns inom den större kategorien, det vill säga etiketterna. Dessa är viktiga av olika anledningar och man kan ha ett flertal under varje kategori.

Med etiketter kan man binda samman alla de olika inlägg man har på en webbplats. För att läsarna ska kunna navigera ordentligt och hitta fram på sajten så kan man inte ha allt för många kategorier och underkategorier. Det blir förvirrande och de flesta tycker inte om att stanna kvar på en liknande sida. Istället använder man sig av etiketter för att på ett utförligt sätt beskriva vad som finns i just detta inlägg.

Om man till exempel har en webbplats som handlar om matlagning, så är ju det ett ganska brett ämne. Matlagning, recept, utrustning, och så vidare kanske blir de huvudkategorier man har. Underkategorier kan bli fisk-, kött-, grönsaksrecept eller kanske köksmaskiner och skärbrädor. Men sedan har man lite mer frihet när det kommer till etiketterna i varje inlägg. Ett recept som är glutenfritt kan finnas på flera ställen, och med hjälp av etiketterna kan en intresserad person hitta fram till andra glutenfria recept. Det är alltså ett sätt att behålla besökaren på sajten, och låta dem hoppa mellan olika delar av den. De kan snabbt hitta fram till inlägg som har ett liknande innehåll, men med en annan vridning.

Själva etiketterna lägger man in med en widget, det finns en knapp man kan klicka på som heter Tilläggswidgets. Sedan väljer man Etikettmoln och  lägger in etiketterna för varje inlägg. På detta sätt kommer de att synas på sidan och besökaren kan klicka på den etikett de tycker verkar intressant. Detta innebär naturligtvis att man ska vara försiktig och verkligen ta sig tid att på rätt sätt beskriva inlägget. Man ska inte skicka runt sina besökare till olika inlägg som inte är relaterade. Men etiketter är ett mycket bra verktyg för att skapa enhet och ge en översikt av vad som finns på webbplatsen.