010 -199 21 29 info@webb365.se

WordPress Manual - Göra WordPress responsivt

Det är mycket viktigt att ha en responsiv webbplats idag. Folk använder olika enheter och skärmstorlekar för att navigera på nätet och det kan bli helt fel om man inte har tagit sig tid att skapa en anpassningsbar webbdesign. Bilder och text anpassas automatiskt, och oavsett enhet kan alla se och interagera på sajten. Eftersom de flesta i dagens samhälle har tillgång till mobila enheter för att surfa på nätet så har responsiv design blivit ett måste. Annars kan man förlora både besökare och kunder.

Ett av de lättaste sätten att skapa en WordPress responsiv webbplats är genom att ladda upp ett tillägg som gör jobbet. Det finns olika varianter som läser av vilken enhet en person använder när de kommer till webbplatsen och anpassar då utseendet därefter. Om de surfar på en mobil enhet så kan de  få en nedbantad version av sajten, en som passar för mobiler eller mindre plattor. Det viktiga är att man kan se vad som finns på webbplatsen, så att inte viktig information och bilder skärs av eller hamnar helt utanför.

Om man istället vill koda och bygga upp en responsiv webbplats i WordPress helt själv så kan man naturligtvis göra det. Hemligheten här är att använda relativa procentvärden istället för fasta pixel nummer när man kodar sidan. Istället för en fast bredd, till exempel, så lägger man in en max bredd i WordPress. Om skärmen är mindre än denna max bredd så kommer sidan att anpassa sig automatiskt- den är responsiv. Genom att lägga in kommandot som procent istället för fasta nummer så bibehåller man även relationen mellan de olika delarna på sidan.

Eftersom en mindre skärm också innebär mycket mindre plats så kanske man vill programmera WordPress att utesluta vissa delar av sidan. Man kan till exempel lägga in en kod som gör att sidobaren inte visas om skärmen är mindre än ett visst antal pixlar. Istället kan då besökaren se det allra viktigaste, det huvudsakliga innehållet, på bästa sätt.

Man ska inte heller glömma bort att lägga in en kod som håller bilderna i rätt storlek, det gör man genom att skriva ett kommando som håller dem inom den ram de har. Om ramen minskar så blir också bilden mindre. Det är mycket viktigt att lägga ner lite tid och energi på just denna del av en WordPress webbplats. Man vill inte förlora en kund eller besökare bara för att de inte kan se webbplatsen ordentligt i mobilen.