010 -199 21 29 info@webb365.se

WordPress Manual - Skapa tillägg

Det finns mycket man kan göra för att skapa en personlig, tilltalande webbplats. Med hjälp av olika teman kan man förändra utseendet på sajten, det kan göra stor skillnad. Sedan har man alla de tillägg eller plugins som i sin tur påverkar  hur webbplatsen fungerar. I korta ordalag kan man säga att de är PHP-filer som förändrar de olika funktionerna i WordPress. Innan man sätter igång kan det vara bra att planera precis vad det är man vill åstadkomma och hur man ska nå fram till målet.

När man skapar ett WordPress tillägg kan det vara bra att välja ett namn som beskriver vad den åstadkommer. Detta gör det lättare för alla att hitta fram till den och ladda upp den. Det behövs inte mycket mer än en enda PHP-fil för att skapa ett tillägg, men det gäller att spara det på rätt sätt. Man kan antingen spara tillägget i en mapp, vanligtvis med namnet på just denna plugin. Men om man vill kan man också dela upp den i olika filer.

Efter att man kodat och programmerat sitt tillägg måste man aktivera det så att WordPress känner igen det. Genom att öppna den huvudsakliga tilläggs PHP-filen så kan man lägga till sitt tillägg där. Man kan behöva fylla i flera olika fält, men som ett minimum så krävs det att man identifierar den nya plugin med dess namn.

Om man planerar att distribuera sin plugin så måste man vara extra försiktig med säkerheten, det handlar ju om andra personers arbete och webbplatser. Till att börja med ska man se till att användarens input filtreras så att skadliga filer inte kan komma in. Sedan måste användaren också kunna ta bort eller justera tillägget, vanligtvis är detta något som administratören kan göra. Detta bör också vara kodat i tillägget. Många programmerar även tillägget att städa upp efter sig. Annars kan den lämna ett långt spår av data som bara hör till just denna plugin.

De allra flesta väljer att hämta hem tillägg som redan finns där ute, och det är ganska många. Man räknar med att det finns nästan 50 000 WordPress plugins. Men ibland vill man ha en som är skräddarsydd, och man har den kunskap om programmering och koder som behövs. När man skapar ett tillägg bör man dokumentera vad man gjort. Detta anses som god affärsetikett men är också en stor hjälp för en själv för att komma ihåg exakt vad man gjort.