Övrigt

Så hittar du rätt bland långivarna på Google

Går du i tankar på att investera i företaget, köpa en ny bil eller renovera köket? Då kan det vara läge ett ta ett lån, men innan du gör det finns det ett par parametrar att hålla koll på. 

När du tagit beslutet att låna pengar, oavsett lånets syfte, är det alltid viktigt att jämföra långivarna. Idag finns det en hel uppsjö av aktörer som erbjuder mer eller mindre attraktiva lån. Du som googlar kommer mötas av hundratals sidor och erbjudanden och det ena kommer att påstå sig vara bättre än det andra. Sverige är en konkurrensutsatt marknad, vilket ger fördelar till dig som kund, men också ställer krav på att du själv gör ett grundarbete för en så lyckad affär som möjligt. 

När du ger dig in på jakten efter din långivare är det därför viktigt att du jämför erbjudandena med varandra. 

Det låneerbjudandet som passar dig bäst ligger nödvändigtvis inte högst upp på Googles förstasida. När du gjort söket i sökmotorn kan det därför vara bra att använda sig av en jämförelsesajt. Sajten Alltomprivatlån.se jämför lån utan säkerhet med en rad olika lånevariabler som är viktiga att ha koll på för dig som låntagare.

Ta reda på lånets effektiva ränta

Den effektiva räntan är den räntan som inkluderar samtliga kostnader för ett specifikt lån. Enligt svensk lag måste alla aktörer redovisa den effektiva räntan, men det skiljer sig i hur tydliga eller otydliga de är. Här kan det vara bra att vara extra varsam, eftersom flera långivare väljer att redovisa sin effektiva ränta i den finstilta texten. 

Hur lång löptid har lånet? 

När du väljer och vrakar bland alternativ är det viktigt att ha koll på lånets löptid, dvs avbetalningstiden. Många långivare är flexibla och ger möjligheten att du som låntagare själv kan justera löptiden. Jämför därför alltid flera olika alternativ och se vilket lån som passar just dig och din situation. 

Kan du betala av i förväg?

Hamnar du plötsligt i en situation där du kan betala av lånet tidigare än förväntat? Kolla upp så att långivaren ger dig den möjligheten utan en extra avgift. 

Jämför innan du ansöker

Att göra gedigen research och att lägga ner lite tid på att jämföra långivare kan gynna dig på lång sikt. Det kan vara lockande att ansöka om ett lån för att se om det går igenom, hos olika aktörer innan du signerar, men att göra det medför även risker. Varje långivare gör nämligen en kreditupplysning på dig i samband med att du ansöker om lånet och ju fler kreditupplysningar som görs påverkar din kreditvärdighet. Spara onödiga förluster på kreditvärdigheten genom att i lugn och ro titta över alla alternativ först. 

Föregående inläggNästa inlägg