Projekt

Äntligen dags för ett nytt projekt (Polen projektet – Del 1)

Polen projektet

Nu när semestern är över är det äntligen dags att dra igång något nytt. Jag kommer blogga om projektet här och ni kommer kunna följa med på resan där projektet utvecklas. Så till och börja med kan jag berätta en liten kort historia från semestern som fick mig påbörja detta projekt.

Historien bakom Polen projektet

Allt började med att jag för ett år sedan firade min student i Polen. Det var då jag upptäckte hur turistvänligt landet är och hur mycket billigare landet är. Det gjorde att jag ville starta något projekt kring polen men jag visste inte riktigt om vad eller hur jag skulle göra det. Men efter några månader hittade jag en tråd på wn som tipsar om lediga domännamn och mitt i den hittade jag följande inlägg.

Inlägg på wn.se om lediga domännamn

Warsawa.nu

Den sista domänen bland dom domänerna Captain Thailand tipsade om var warsawa.nu och den fick mig riktigt intresserad pga att jag firade min student i Warszawa så jag köpte den och startade en informations sida om Warszawa. Jag fyllde sidan med användbar information och fick sidan växa under ett år. I början av mars i år började sidan få lite trafik. Men det var inte alls mycket men jag arbetade vidare och försökte få några länkar till den. Nu i slutet på sommaren har sidan växt fram otroligt mycket vilket ni kan se här:

Antalet sökord sidan syns på ökar
Antalet sökord sidan syns på ökar
Själva trafiken ökar också
Trafiken ökar också. Statistiken stämmer inte riktigt eftersom alla dagar i augusti inte riktigt är räknade än.

Polen projektet planering

Allt detta fick mig tänka på att jag har ganska mycket kunskap om Polen eftersom jag är både uppvuxen där och jag kan polska. Så jag tänkte att jag startar ett mycket större projekt som täcker hela Polen. Så det första steget var att lista ut hur projektet skulle vara uppbyggt och det gick ganska så enkelt. Jag planerade att starta en separat sida för varje stad i Polen som har potential för turister från Sverige. Utöver det tänkte jag starta en sida för hela Polen som länkar till alla under sidor och som samlar information om just hela Polen.

Polen projektet få tag på domäner

När jag visste detta så behövde jag få tag på domäner till alla sidor så jag började med att lista alla städer jag ville ha och se ifall dom var lediga som .se eller .nu och på så sätt fick jag tag i följande domäner:

 • Kolobrzeg.nu
 • Zakopane.nu
 • Poznan.nu
 • Swinoujscie.nu
 • Szczecin.nu
 • Torun.nu

Det var tyvärr inga stora städer som var lediga så jag började kontakta alla som hade dom resterande domänerna jag ville ha och jag lyckades faktiskt att köpa 2 stycken:

 • Gdynia.nu
 • Sopot.nu

Jag fick båda för 1000kr. Men jag fick tyvärr inte svar från dom resterande ägarna eller så var dom inte intresserade av att sälja. Så jag fick köra på en alternativ lösning och det var att köpa:

 • Polen.guru
 • Krakow.guru
 • Gdansk.guru
 • Warszawa.guru

Detta är en bra lösning för att komma igång så fort som möjligt. Men jag kommer fortfarande föröka få tag på .nu alternativt .se för dom resterade städerna.

Själva webbplatsen för alla sidor

Nästa steg när jag redan hade alla domäner var att skapa webbplatserna. Så jag skapade en installation av WordPress multisite. Till det installerade jag ett WordPress tema för att få till utseendet. För tillfället finns det väldigt lite innehåll på varje webbplats men det är bara tillfälligt så dom redan indexeras. Varje webbplats ser ungefär ut så här:

Bild av webbplatsen gdansk.guru

 

Men detta är som sagt tillfälligt så att Google har med alla webbplatser i sitt index. Ni kan också kika in på polen.guru som är huvud sidan för hela projektet för att se hur det går.

Planerna för polen projektet

Nästa steg just nu är att fylla alla sidor med bra innehåll. Därefter kommer jag fortsätta med sökmotoroptimering och internetmarknadsföring.  Utöver det har jag en viktig sak som händer den 10 september men tyvärr kan jag inte lämna ut några detaljer om det än utan det kommer först i nästa inlägg.

1 Maj 2016

Planen är att alla sidor ska vara minst lika aktiva som warsawa.nu den första maj 2016. Det är ett bra tag fram men det är ett realistiskt mål med tanke på hur hög konkurrensen är på resor och länder.

Sammanfattning

Ni kan följa projektet här på Webb365 bloggen och det kommer uppdateras ungefär 1 gång per månad med statistik och olika saker jag gör för att få sidorna att växa. Tex så kommer jag skriva hur jag gör för att få tag på länkar och hur jag gör för att se till att öka antalet besökare. Jag kommer också starta sociala profiler på olika kanaler för att locka till mer trafik.  Ifall ni är intresserade av att följa projektet kan jag rekommendera att ni registrerar er i nyhetsbrevet för projektet. Jag kommer bara att använda eran mailadress för att skicka ut nyheter kring projektet och inget annat. Så registrera och missa inte specialuppdateringarna för dom som är registrerade.

Läs del 2 av Polenprojektet här.

Föregående inläggNästa inlägg